GarageBand för musikskapande

Är du intresserad av musikredigering eller vill du kanske skapa dina helt egna låtar? Då är en MacBook något för dig. Med MacOS får du nämligen tillgång till applikationen GarageBand, som är en komplett arbetsstation (eller DAW – Digital Audio Workstation) för dig som vill skapa dina egna beats. Det är en applikation som du inte hittar i Windows. GarageBand är en av de populäraste applikationerna av denna typ och är dessutom lätt att använda och att komma igång med. Det här är vad du bör tänka på om du är intresserad av GarageBand.

Endast tillgänglig för MacOS

För dig som redan har en dator från Apple är detta inget problem, eftersom allt du då behöver göra är att installera GarageBand. Om du däremot inte redan har en Mac-dator, är det rekommenderat att du köper en begagnad macbook pro för personligt bruk. Med en begagnad dator får du precis samma prestanda som en ny, fast för enbart några tusen kronor. När du väl kommit igång med MacOS, är det dags att börja med GarageBand.

GarageBand för nybörjare

GarageBand kan vara rätt komplicerat för en nybörjare. Det finns flera hundra olika instrumentljud att välja bland för din låt, vilket kan kännas överväldigande. För dig som nybörjare är det bäst att starta enkelt: ett instrument samt ett slagverk räcker gott och väl för din första låt. Om du har ett fysiskt instrument som stöder MIDI eller USB-anslutning är det rekommenderat att du använder dig av detta, eftersom det blir mycket enklare att komma igång med musikskapandet. Ge din första låt en enkel melodi samt en spännande beat. När du väl fått lite erfarenhet med GarageBand kan du lägga till ackord och lite djup till melodin.

För dig som vill sälja din musik

Idag är det enklare än någonsin att sälja den musik som du skapar, exempelvis via Spotify. Det går även att hitta privatpersoner som vill ha skräddarsydd musik, exempelvis för kortare filmer eller indiespel. Det är värt att tänka på att digital musik idag drar in avsevärt mer pengar än andra former av musik. Lycka till som musikproffs!

Summering

Om du vill komma igång med GarageBand behöver du alltså en dator med MacOS. Allra bäst är en MacBook Pro, som du lätt kan köpa i andrahand för en prisvärd peng. Att skapa musik med GarageBand är både lärorikt och kul!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sensational