Svensk julmusik

Julen är inte alls långt borta nu och för att komma i julstämning lite snabbare kan du läsa mer om julmusik och luciasånger här.

Julmusik

Inom begreppet julmusik i Sverige ingår sånger som hyllar julen och ofta sjungs traditionsenligt under högtiden. Det enda undantaget verkar vara för sånger som sjungs i samband med dans kring granen och den typen av musik och lekar. Det beror på att det ofta är sånger som lika gärna sjungs vid midsommarstången också.

Julmusiken kännetecknas ofta antingen av att de framförs i kyrkan, eller åtminstone har sitt ursprung där eller att de är versioner av engelska jullåtar. Här är ett exempel på julmusik som släpps i år. Det exemplet sticker ut lite eftersom det är två rockmusiker som tolkar jazzlåtar. Men, det ska bli intressant att se vad det blir av det projektet. Generellt är vi ganska konservativa när det kommer till julmusik och vilka låtar just du lyssnar på är ofta baserat på de låtar som du är uppvuxen med att höra under högtiden. Det råder också stora meningsskiljaktigheter kring om det är bra eller dåligt för hälsan att lyssna på julmusik, de som är för börjar lyssna tidigt och är ofta först med att sätta upp sina juldekorationer också. Om du är en av dem och om du vill komma i julstämning ännu snabbare kan du införskaffa en jultröja här.

Exakt vad som definierar begreppet julmusik kan med tanke på variationerna av firandet vara svårt att bestämma. I omröstningar som gjorts verkar det ofta vara amerikansk musik som vinner exempelvis Mariah Carey och liknande. Det finns också musik från liknande högtider som lyfts fram i andra kulturer som efterhand också blivit en del av det svenska julfirandet och den svenska julmusiken.

Luciamusik

Musiken som sjungs och spelas runt lucia är i allra högsta grad en del av den svenska och nordiska julmusiken. Men, en del av musiken och traditionen kommer från Italien närmare bestämt Neapel, men texten sjungs på svenska och det är sällan man hör originalet på italienska.

Ett klassiskt luciafirande idag går ut på att ett följe, ofta en kör eller grupp på ett par personer tillsammans framför en rad sånger. Exempelvis sjungs ofta Luciasången (nämnd ovan) och Staffansvisan. Sedan 1893 firas högtiden på Skansen också, men först 1927 började det arrangeras en tävling om vem som skulle bli Lucia. Det är en tävling som förekommer på många håll i landet och som har skapat en del rubriker på olika sätt. Idag är det inte helt ovanligt att arrangörerna lottar för att slippa missöden enligt artikeln ovan.

Oavsett hur luciatåget ser ut så är många eniga om att konceptet sprider mycket glädje. En variant av upplägget är den engelska traditionen med Christmas Carols som också bygger på att en kör går runt till olika platser och sprider glädje genom att sjunga julsånger av olika slag.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sensational