Antikens musik
Människan har älskat och skapat musik i alla tider och det finns till och med bevis på att stenåldersmänniskor spelade harmonier med hjälp av snäckskal, grenar och djurhudar. Det är alltså ingen slump att vi idag har en sådan myriad av olika instrument och musikstilar och att bland det vanligaste folk laddar ner på mobilen är just musik. Sedan är det bara att börja njuta av den rock, pop, klassisk musik eller jazz som man tycker allra bäst om. Detta är ett otroligt billigt alternativ och även gratis alternativ, till en viss del. Du behöver alltså inte låna pengar från freedomfinance.se för att hitta din drömmusik till dina öron.
Religiösa ritualers betydelse
Mycket av det vi gör idag uppfanns under antiken och när det kommer till musik anses det att den har ursprung i religiösa ritualer. De gamla grekerna brukade till exempel tonsätta sina heliga riter till gudarna genom att spela på lyra och sjunga i kör. Dessa melodier kallades för psalmer och än idag använder man detta ord för att beteckna sånger man sjunger i religiösa sammanhang.
Med tiden så började man gå ifrån de religiösa sammanhangen sakta men säkert och började ackompanjera även andra tillfällen med musik. Den tidigaste teatern hade till exempel alltid en kör och själva ordet tragedi betyder till och med bocksång. Vilka var bockarna? Jo, anhängare till guden Dionysos som ansågs vara denna teaterforms uppfinnare.
Panflöjtens ljuva toner
Antikens greker och romare hade många olika instrument och bland de mest kända hör flöjten och lyran. Man spelade lite annorlunda former av flöjt än vi är vana vid idag och bland den populäraste var en slags dubbelflöjt som tillät musikern att spela stämmor. Panflöjten härstammar också från de gamla grekerna och skall ha varit den vilda guden Pans instrument. Lyran var å andra sidan ett stränginstrument och spelades med ett slags plektrum, inte helt olikt metoden man idag spelar elgitarr med. Framförallt ljusets, poesins och vetenskapens gud Apollon skall ha älskat detta instrument och han avbildades ofta hållandes i just en lyra.
Vattenorgelns heliga sound
Ett mindre känt instrument var vattenorgeln som på grekiska hette
hydraulis, vilket kan översättas vattenflöjt. Detta var ett genialt instrument som såg ut som en liten version av en vanlig orgel med cirka femtio pipor och baserat på tryck som skapats av ånga. Genom att trycka på olika tangenter fick man fram olika toner och det sägs att den romerske kejsaren Nero skall ha älskat att spela på detta instrument. Om man vill lyssna på hur detta urgamla instrument lät finns det idag ett antal rekonstruktioner och man har spelat in både skivor och gjort videor på internet där man kan få höra på vattenorgeln.
Motsättare till musik
En som däremot inte var helt övertygad om att musik var bra var filosofen Platon. Även om han inte hade någonting emot musik i allmänhet så ansåg han att flöjtmusik var fördärvande och påverkade ungdomen på ett korrumperande och omoraliskt sätt!
x9lko2
zxbtyl
qwqhu6