Jobba i musikbranschen

Musikbranschen är väldigt stor med en rad olika inriktningar. Skulle du vara säker på att du vill jobba med musik är det bra ifall du redan vet vilket typ av musikjobb du vill ha. Vill du framträda, skriva låtar eller spela i ett band finns det vissa saker som är extra viktiga. Vill du däremot driva ett eget skivbolag, sälja instrument eller liknande finns det andra saker som anses vara viktigast.

Utbildning eller inte?

Vissa personer är naturligt begåvade inom musiken, men trots detta kan de ha det svårt att förstå sig på noter, och helt enkelt läsa musik. En utbildning inom musik är inte nödvändig för att bli framgångsrik, men beroende på vilket typ av jobb du vill ha kan det vara viktigt. Det finns en rad olika utbildningar, som musikvetenskap, och många fler att välja mellan. Därför kan det vara bra om du börjar med att ta en titt på de tillgängliga utbildningarna innan du bestämmer dig för om det är någonting för dig eller inte.

Starta eget

Om du vill starta ett eget skivbolag får du räkna med en hel del jobb. Det kan vara allt från att jämföra företagslån till att inreda en studio. Anledningen till varför du jämför företagslån beror på att det kan kosta en hel del att starta ett eget skivbolag. Det är heller inte säkert att du har pengarna som krävs. När du jämför ett företagslån bör du läsa igenom informationen ofta. En jämförelse kommer nämligen visa flera företagslån och du bör välja det som passar dig och din idé bäst. Men förutom pengar krävs det att du hittar en lokal, skaffar rätt utrustning och att du kan använda utrustningen. Om det är du som ska sköta all inspelning och så kan det vara bra om du gått en musikutbildning där du fått lära dig detta.

När studion/skivbolag är uppe och redo måste du hitta artister som vill spela in sin musik hos dig. Detta är inte alltid lätt, skulle du välja fel artist kan det nämligen leda till att du inte tjänar några pengar.

Publicera musik själv

Spelar du instrument och sjunger kan du välja att publicera din musik själv. Du måste självklart sköta all inspelning och sådant själv. Men sedan kan du välja mellan en hemsida eller tjänst att publicera på.

Spotify och iTunes

Du kan lägga upp din musik på iTunes och Spotify, men detta kostar lite pengar. Du måste även krångla en hel del med att logga in på flera sajter. Dock är detta de mer populära musiktjänsterna vilket gör att det är större chans att fler personer hittar din musik.

Bandcamp

En klassisk plats online för band, artister och musiker är Bandcamp. Här kan du sälja din musik och själv bestämma vad det ska kosta. Det finns även en funktion där dina fans själva kan bestämma var de ska betala för musiken.

Youtube

Trots att Youtube används främst till videos kan du även publicera dina låtar här. Du kan antingen göra det med en bild eller skapa en hel musikvideo.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sensational