Kim Larsen, en saknad man

Musik ska byggas utav glädje, av glädje bygger man musik. Textraderna kommer från en låt av Lill Lindfors. Men det är en annan 40-talist som kommer ha huvudfokus i denna text. För att hitta honom måste vi vända oss till andra sidan Öresund, närmare bestämt Köpenhamn, där den danska musikikonen Kim Larsen föddes år 1945. Under sin tonårstid började han intressera sig väldigt mycket för musik och började skriva låtar och spela gitarr. Det tog dock ytterligare 10 år innan han tillsammans med Franz Beckerlee, Wili Jönsson och Björn Uglebjerg skapade ett av de största danska banden i historien. Den sistnämnda ersattes dock två år senare med Sören Berlev.

Då jag fått Kim Larsens musik i arv har jag själv haft äran att se honom live ett par gånger. Dock inte under hans storhetstid, utan snarare på ålderns höst med håravfall och med en käpp som lett honom in till sin plats på scen där han höll sin konsert sittandes.

[b]Gasolin'[/b]

Gasolin’ blev det ledande bandet i Danmark under hela 70-talet och de fick mängder av stora hits som bland annat ”Hva gør vi nu, lille du” och ”Kvinde min”. Bandet fick en stor publik även i Sverige och Norge. I slutet av 70-talet försökte gruppen även slå igenom i USA, men misslyckades. Bandet splittrades år 1978.

[b]Kim Larsen – som soloartist och i andra band[/b]

Redan under tiden i Gasolin’ gav Kim Larsen ut några soloskivor och den första skivan, ”Værsgo”, från 1973 tillhör det danska kulturarvet. Kim Larsen försökte även slå igenom i USA en andra gång, nu med Kim Larsen & Jungle Dreams. Även detta försök misslyckades och år 1984 började han istället arbetet med filmen ”Midt om natten”, där han skrev och framförde flera låtar. Albumet med låtar från filmen är det mest sålda albumet någonsin i Danmark.

Under åren 1984 till 1992 hade Kim Larsen ett samarbete med gruppen Bellami och tillsammans skapade de ett par stora och tidlösa hits som ”Jutlandia” och ”Flyvere i natten”. Anledningen till att man gick skilda vägar var att 12 av 14 konserter under turnén fick ställas in på grund av bristande biljettförsäljning.

År 1995 bildades Kim Larsen & Kjukken. Bandet fick fina recensioner av publiken och från år 2001 var bandet på stora landstäckande turnéer i framför allt Danmark, men även i Sverige och Norge. Trots att försäljningen av CD-skivor i musikbranschen minskade kraftigt under 2000-talet, lyckades dock Kim Larsen att öka sina försäljningssiffror med hjälp av albumet 7-9-13 med Kjukken samt samlingen Black Box från tiden med Gasolin’.

[b]Sista året[/b]

I december 2017 lades Kim Larsen in på sjukhus och i januari 2018 konstaterades det att han hade drabbats av prostatacancer. På grund av det ställde man av förklarliga skäl in vinterturnén, men man lyckades fullfölja sommarturnén förutom de 7 tilltänkta spelningarna i Norge. Den 30 september 2018 avled Kim Larsen i sviterna av sin prostatacancer och Danmark blev därmed en stor profil fattigare.

Efter hans död hölls bland annat flera hyllningsmarscher runt om i Danmark och på Rådhusplatsen i Köpenhamn hölls en livekonsert till hans ära.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sensational