Spotify

Spotify är ett svenskt företag som startades år 2006 av Daniel Ek och Martin Lorentzon. De erbjuder här en tjänst för både mobiler och datorer som kunderna använder för att lyssna på strömmad eller nedladdad musik, videoklipp och radio. Idag har Spotify över 100 miljoner användare i hela världen. Det finns en en rad konkurrenter, som exempelvis Deezer, Apple Music och Wimp. Spotify finns i en gratisversion med reklam, vilket man slipper om man betalar en månadsavgift. Den finns som app både för iOS och för Android. Dessutom finns Spotify för webbläsaren på datorn och som nedladdningsbar applikation till datorn.

Artisternas relation till Spotify

När Spotify lanserades var många artister besvikna över hur lite arvode de fick per spelad låt. Men samtidigt insåg många att Spotify kanske var räddningen för en bransch som höll på att dö ut på grund av piratkopiering. Det fanns en tid då nästan alla laddade hem olagliga MP3-filer från nätet för att lyssna på musik. Spotify har nästan gjort slut på denna olagliga verksamhet. På Spotify får svenska artister större utrymme än andra. Det beror på att tjänsten används väldigt flitigt i Norden och nordiska lyssnare föredrar ofta svenska artister framför utländska. Tack vare detta hamnar svenska artister på topplistor som har genomslag i hela världen.

Exempel på funktioner i Spotify

Spotify är fullt av fiffiga funktioner. Bland annat kan man spara låtar i spellistor. Man kan också ladda hem hela album eller spellistor för att kunna lyssna på dem när man inte har tillgång till internet. Spotify är också integrerat mot Facebook vilket gör att man kan se vad ens vänner lyssnar på för musik. Det är ett väldigt bra sätt att få tips på ny bra musik. Försök gärna hitta någon vän som du vet har ungefär samma musiksmak som du själv. Att då och då kolla vad den vännen lyssnar på är ett utmärkt sätt att få förslag på ny musik som man själv kanske gillar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sensational