Musik för barn
Det är inte bara vuxna som tycker om att lyssna på musik – de flesta barn älskar också att både lyssna på musik och dansa och röra sig till musik, om de bara får tillgång till musiken. De föräldrar som är måna om att deras barn ska växa upp med musik och musikalitet redan från början kanske tar med sina bebisar på klasser i bebisrytmik, eller låter dem leka med xylofoner, maracas och andra instrument när de blivit tillräckligt gamla för det. Många barn kommer självklart också tidigt i kontakt med musik via de klassiska barnvisor som sjungs både hemma och på dagis.
När barnen har blivit något äldre brukar det falla sig naturligt att de själva intresserar sig för dans och musik. Det är i denna fas som många barn upptäcker de artister och band som riktat in sig på att skapa musik särskilt för barn.
En sådan grupp – eller duo, egentligen, bestående av Leif Walter och omväxlande Ingemar André och Felix André – är Mora Träsk. Ursprungligen var bandet dock ett rockband med fem medlemmar, som bildades år 1971. Sitt första barnalbum släppte gruppen inte förrän år 1981, med titeln Kaviar, sånglekar & tigerjakt. Leif Walter hade då under åtta år arbetat som lågstadielärare, och materialet på albumet var sådant som han samlat på sig genom åren. Detta album var tillräckligt för att etablera Mora Träsk hos barn i förskolor och lågstadieskolor i hela Sverige, och sammanlagt har gruppen sålt runt 1,3 miljoner album.
En annan klassiker inom barnmusik – som dock brukar uppskattas lika mycket av vuxna – är Electric Banana Band. Denna grupp med djungeltema, där frontfigurerna är Trazan och Banarne, också kända som Lasse Åberg och Klasse Möllberg, bildades år 1980, när barnprogrammet (med samma personer som programledare) redan var en stor framgång. Den tredje framstående medlemmen i bandet är Janne Schaffer, som har smeknamnet ”Zebran”. Åbergs finurliga texter och Schaffers trallvänliga melodier gjorde Electric Banana Band snabbt till ett självklart namn inom barnunderhållningskretsar, och deras tre första album sålde guld. Några av deras mest framgångsrika låtar är ”Banankontakt”, ”Zwampen” och ”Min Piraja Maja”. Den nyaste av dessa låtar kom ut i slutet av 1990-talet, men de spelas fortfarande på barnkalas över hela Sverige. Om man har lite äldre barn, som har vuxit ifrån Electric Banana Band (även om de flesta senare växer in i det igen, när de blivit vuxna), finns ett annat bra alternativ för att anordna barnkalas i Stockholm på O’Learys i Kista. Där finns en rad olika aktiviteter som barn uppskattar lika mycket som musik, till exempel bowling och gokart.
Ytterligare ett populärt fenomen inom barnmusik är Smurfhits. Smurfhits var en serie skivor som gavs ut mellan 1996 och 2001, numrerade 1 till 10, där kända låtar skrevs om till svensk text som handlade om smurfarna och deras liv, och sjöngs med ljusa röster som skulle efterlikna smurfar. Skivorna toppade ofta listorna i Sverige under 1990-talet, men gjorde sämre och sämre ifrån sig från slutet av 1990-talet och framåt. Fenomenet ”återupplivades” dock år 2008, då man gav ut en skiva med samma koncept, men denna gång under namnet Smurfparty. Sedan dess har Smurfparty 2 och Smurfparty 3 getts ut, den senaste år 2011.