Musik under medeltiden

När man pratar om medeltida musik går tankarna till musik i kyrkan, körsång i stämmor och trubadurer som vandrade runt och roade allmänheten med sina sånger. Den mer värdsliga sången i kyrkan var till stor del på latin och fanns i kyrkor och katedraler. Den gregorianska sången har sina rötter i den medeltida musiken. De mäktiga byggnaderna skapade en fantastisk akustik som troligen förstärkte känslan av något allsmäktigt. Trubadurerna var ett trevligt avbrott i vardagen, ofta sjöngs det om kärlek och romantik. Men de var även budbärare med berättelser om vad de hört på sin vandringsväg. De fungerade lite som dåtidens nyhetsankare som spred nyheter genom sina sånger. Man använde olika nyanseringar i rösten för att ersätta instrumental musik. Man hade inte så många instrument, men de som fanns var enkla stråkinstrument som felor, vevliran som i konstruktionen påminner om nutidens nyckelharpa.

Medeltida musik

Medeltidens mystik och musik

Medeltiden har alltid omgetts av en viss mystik, gregoriansk sång och trubadurer återfinns i både litteratur och dagens filmer. Musiken delades upp i två områden. En sakral del som hörde till den kyrkliga världen och den profana som räknades till den värdsliga som barderna sjöng. Barderna hittades ofta vid hovet där de roade adeln med sina framträdanden. De lärda fick lära sig att sjunga efter noter och sången var helt uppbygd på tonarter av röster utan ackompanjerande musik. Än idag går tonerna igen från medeltiden, kanske sitter du i utomhusmöbler som är sköna och lätta att rengöra på din uteplats, lyssnar på musik som faktiskt har sitt ursprung för länge, länge sedan.

Medeltida festivaler

Ett sätt att återskapa hur det var under medeltiden är att anordna medeltida festivaler. Man skapar och försöker efterlikna den medeltida miljön på ett autentiskt sätt. Alla som deltar i festivalen klär sig i tidsenliga kläder och ofta är miljön tagen från en stad och ofta ett torg. Den enda festivalen i Sverige för musik från medeltiden är den Nordiska festivalen där man framför musiken med samtida instrument, gregorianska sånger och olika teman för musiken.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sensational